Tips

Muggen in de winter

Het is 21 december, de dag van de kortste dag en de langste nacht. Terwijl de wind buiten loeit en de ijzige regen tegen de ramen slaat, lig ik in bed en voel ik een jeukende bult op mijn arm. Ergens in de slaapkamer hoor ik gezoem. Gezoem? Midden in december! Houden muggen dan geen winterslaap?
Met een slaperig en geïrriteerd gevoel graai ik naar mijn mobiele telefoon. Ik wil weten hoe het zit met muggen in de wintermaanden. “In de discussies over het klimaat hoor ik niemand over muggen in december,” twittert Mark de Winne. Gelukkig, nog iemand die zich erover verbaast.

De mysterieuze molestusmug

Volgens Arnold van Vliet, een bioloog van de Wageningen Universiteit en de deskundige achter muggenradar, gaat het hoogstwaarschijnlijk om de zogenaamde Culex pipiens molestus mug die mijn slaapkamer onveilig maakt. “De gewone huissteekmug gaat vanaf oktober in winterrust,” zegt de bioloog tegen Editie NL. “Die beestjes worden met de kouder wordende dagen steeds slomer en gaan niet meer actief op zoek naar bloed. Terwijl de molestusmug onder gunstige omstandigheden actief blijft en dus overlast blijft veroorzaken.”

Gunstige omstandigheden voor de mug
Maar wat zijn dan die ‘gunstige omstandigheden’? Volgens Van Vliet zijn het vooral de hogere temperaturen in de wintermaanden. “We zien de laatste jaren steeds vaker dat mensen in de winter nog muggen tegenkomen in hun huis. We vermoeden dat dit type mug bij lagere temperaturen actiever is, vandaar dat de molestusmug op grote schaal in december en januari voorkomt.”

Vooral in stedelijke gebieden komt deze mug voor, aldus Van Vliet. “Het beestje broedt ondergronds, vaak in kruipruimtes.”

lees de blog onder de foto verder

Wat kunnen we eraan doen?

Om meer inzicht te krijgen in hoe deze muggen zich precies ontwikkelen in dit klimaat, is de bioloog benieuwd naar de waarnemingen van muggen. Heb jij nog steeds een mug in je huis? Meld dat dan op Muggenradar.
De aanwezigheid van muggen in de winter kan meer dan alleen maar irritant zijn. Het kan ook een impact hebben op onze gezondheid. Hoewel de molestusmug meestal geen ziekten zoals malaria overdraagt, kunnen ze wel andere ziekteverwekkers verspreiden, zoals het West Nijl-virus. Bovendien kunnen de beten van deze wintermuggen leiden tot jeuk en ongemak, wat vooral vervelend kan zijn tijdens de feestdagen. Het is dus belangrijk om niet te lichtvaardig om te gaan met de aanwezigheid van muggen, zelfs in de winter. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en bewustwording kunnen we onze huizen beschermen tegen deze ongenode gasten, ongeacht het seizoen.
Als je de vervelende indringers zoals muggen het hele jaar door buiten wilt houden, is investeren in een op maat gemaakte plissé hordeur een verstandige keuze. Deze hordeuren bieden niet alleen bescherming tegen muggen, maar ook tegen andere insecten zoals vliegen en wespen. Bovendien helpen ze om pollen buiten te houden, wat vooral voor mensen met allergieën een enorme opluchting kan zijn.

Een plissé hordeur is een effectieve barrière die gemakkelijk kan worden geïnstalleerd en die naadloos past bij de stijl van je woning. Met een ruime keuze aan designs en maten bij Plisséhordeurenwebshop.nl, kun je er zeker van zijn dat je een hordeur vindt die perfect aansluit bij jouw behoeften en interieur. Dus waarom zou je nog langer last hebben van muggenbeten en binnenhuisongemakken? Kies voor een plissé hordeur en geniet het hele jaar door van een comfortabele en insectenvrije leefomgeving.

Conclusie
Dus, terwijl de winter zijn intrede doet en we ons voorbereiden op gezellige avonden bij de open haard, moeten we ook alert blijven op deze onverwachte plaag van muggen die ons blijft achtervolgen, zelfs in de koudste maanden van het jaar.

Broeden in de kruipruimtes

Vooral in stedelijk gebied komt de mug voor, zegt Van Vliet. “Het beestje broedt ondergronds, vaak onder meer in kruipruimtes.”

Om nog meer inzicht te krijgen hoe deze muggen zich precies ontwikkelen in dit klimaat, is de bioloog benieuwd naar de waarnemingen van muggen. Heb jij nog steeds een mug in je huis? Meld dat dan op muggenradar.

Wil je ze het hele jaar door buiten de woning houden, overweeg dan een op maat gemaakte plissé hordeur aan te schaffen. Een effectievere manier om irritante insecten en pollen te weren is er niet. Bij plissehordeurenwebshop.nl heb je ruime keus.