Tips

Muggen in de winter

Het is 21 december, dag van de kortste dag en langste nacht. Vanuit mijn bed hoor ik de wind tekeer gaan en de ijzige regen tegen ramen slaan. Maar er is meer. Ik voel een jeukende bult op mijn arm. Ergens in de slaapkamer hoor ik gezoem. Gezoem? Midden in december! Houden muggen dan geen winterslaap?

Slaperig, vermoeid en geïrriteerd grijp ik naar mijn mobiel. Ik wil wel eens weten hoe dat zit met muggen in de wintermaanden. “In de discussies over het klimaat hoor ik niemand over muggen in december”, twittert Mark de Winne. Gelukkig, nog iemand die zich erover verbaast.

Slomer 

Volgens Arnold van Vliet, bioloog van de Wageningen Universiteit en de man achter muggenradar, gaat het zeer waarschijnlijk om de zogeheten (culex pipiens) molestusmug die mijn slaapkamer onveilig maakt. “De gewone huissteekmug gaat vanaf oktober in winterrust”, zegt de bioloog tegen Editie NL. “Die beestjes worden met de kouder wordende dagen steeds slomer en gaan niet meer actief op zoek naar bloed. Terwijl de molestus-mug onder gunstige omstandigheden actief blijft en dus overlast blijft veroorzaken.”

Die ‘gunstige omstandigheden’ zijn volgens Van Vliet de hogere temperaturen in de wintermaanden. “We zien de laatste jaren steeds vaker dat mensen in de winter nog muggen tegen komen in hun huis. We vermoeden dat dit type mug bij lagere temperaturen actiever is, vandaar dat de molestusmug op grote schaal in december en januari voorkomt.”

 lees de blog onder de foto verder

Broeden in de kruipruimtes

Vooral in stedelijk gebied komt de mug voor, zegt Van Vliet. “Het beestje broedt ondergronds, vaak onder meer in kruipruimtes.”

Om nog meer inzicht te krijgen hoe deze muggen zich precies ontwikkelen in dit klimaat, is de bioloog benieuwd naar de waarnemingen van muggen. Heb jij nog steeds een mug in je huis? Meld dat dan op muggenradar.

Wil je ze het hele jaar door buiten de woning houden, overweeg dan een op maat gemaakte plissé hordeur aan te schaffen. Een effectievere manier om irritante insecten en pollen te weren is er niet. Bij plissehordeurenwebshop.nl heb je ruime keus.