Onderhoud raamdecoratie

Je wilt zo lang mogelijk plezier hebben van je aangeschafte raamdecoratie. Met deze onderhoudstips geef je je raamdecoratie een langer leven.

Gordijnen en inbetweens

Gordijnen en inbetweens zou je zelf kunnen wassen, maar het beste is om ze naar een gespecialiseerde stomerij te brengen. Zij hebben dit vaker gedaan en hebben ook geschiktere apparaten hiervoor in huis. Maar als je zelf de klus op je wilt nemen denk dan aan de volgende dingen:

  • Haken en loodjes uit de gordijnen halen
  • Met zo min mogelijk stof in de trommel
  • Weinig tot niet centrifugeren, nat ophangen zodat de eventueel ontstane kreukels er vanzelf uitzakken
  • Wol- of fijnwasmiddel gebruiken
  • Koud wassen

 

Ons advies is om zo lang mogelijk te wachten met wassen of stomen van de gordijnen. Onze leveranciers maken de stoffen met een bepaalde coating die vuil afstoot. Met het wassen van de stof, was je ook de coating weg. Beter is om eerst de gordijnen een paar uur buiten in de wind te hangen, zo kun je het wasmoment uitstellen.

HW Huis & Wonen Gorinchem Duette en Inbetweens

Jaloezieën

Jaloezieën maak je schoon met een plumeau of een niet statische stofdoek. Het vuil dat op de horizontale lamellen ligt is meestal los van structuur, dus je zou ook heel voorzichtig met een opzetborstel de stofzuiger het werk kunnen laten doen. Aluminium jaloezieën zijn een stuk kwetsbaarder dan houten jaloezieën. Je kantelt de lamellen eerst de ene kant op en gaat aan de slag met een doek of met de stofzuiger, dan kantel je de lamellen de andere kant op en herhaal je de handeling. Wanneer je een vlek op een lamel hebt, kun je deze voorzichtig met een vochtig doekje verwijderen, wel weer voorzichtig vanwege de kwetsbaarheid.

HW Huis & Wonen Gorinchem Houten jaloezie wit met ladderband

Rolgordijnen, duetten en plissés

Deze vorm van raamdecoratie is heel gemakkelijk in onderhoud. Wanneer je een vlekje ziet, haal je deze weg met een licht vochtig doekje. Ook kun je stof verwijderen met de stofzuiger en een opzetborstel. Duetten en plissés kunnen uit de plooi gaan, maar als je ze weer één keer op en neer haalt is er niks meer te zien en zit alles weer in de plooi.

HW Huis & Wonen Gorinchem duette

Vragen?

Zijn er vragen ontstaan over het onderhouden van je raamdecoratie, neem dan contact met ons op. Onze experts staan je graag te woord.

Di t/m vrij 9.00 - 17.00
Zaterdag 10.00 - 17.00

Plan je route