Onderhoud vloerkleden

Je hebt waarschijnlijk erg je best gedaan om dit vloerkleed mooi te laten matchen met je interieur en je wilt er zo lang mogelijk plezier van hebben. Dan begint nu het belangrijkste gedeelte; het onderhouden van je kleed.

Vloerkleden zijn gemaakt van sterke materialen en kunnen echt wel tegen een stootje, maar met de juiste onderhoudstips, geef je je vloerkleed een langer en mooier leven.

Stofzuigen

Een stofzuiger is een soort magisch apparaat voor je vloerkleed. Het haalt de platte vezels weer omhoog zodat de kleur en uitstraling weer terugkomt. Gebruik een gladde stofzuigermond, zodat vezels niet beschadigen.

Een wollen tapijt kan in het begin erg pluizen, schrik daar niet van, dit wordt vanzelf minder. Bij een hoogpolig vloerkleed is het belangrijk voordat je gaat zuigen het kleed even op te kloppen. Zo komt het zand en vuil naar boven en kun je het makkelijk opzuigen.

Schoenen

Zand en modder is echt een no-go voor een vloerkleed. De vezels schuren en beschadigen daardoor. Dus trek lekker je schoenen uit. Ook als je ze heel hard geveegd hebt op de inloopmat kan het zwarte rubber van schoenen een erg nare, grijze waas geven die je er niet zomaar uitkrijgt. Rubber en vezels is sowieso een slechte combinatie. Door de wrijving van het rubber slijten de vezels harder.

Draaien en keren

Om te voorkomen dat je vloerkleed aan 1 kant slijt, draai je het kleed 2 of 3 keer per jaar. Sommige kleden hebben geen boven of onderzijde en kun je dus echt omdraaien. Op deze manier krijg je een gelijkmatige gebruik sporen.

Vlekken

Knoeien kan natuurlijk altijd gebeuren. Kom zo snel mogelijk in actie, zodat de vlek niet in je kleed trekt. Met een lepel schep je eerst de meeste vloeistof of substantie op. Dan dep (nooit wrijven!) je de vlek met een badstof handdoek of keukenpapier. In de meeste gevallen kun je de vlek behandelen met lauw water en een beetje azijn. Dan laat je een andere schone handdoek een tijdje op de vlek liggen om het vocht eruit te laten trekken. Als het goed is, is de vlek verdwenen.

Uitstekende draden

Trek nooit aan uitstekende draden. Probeer ze terug te steken. Als dat niet gaat kun je heel voorzichtig de draad afknippen. Gebruik hiervoor een scherpe schaar.

Ondertapijt

Wij adviseren een onderkleed om vervormingen van het kleed te voorkomen. Ook is het een stuk veiliger om een onderkleed te gebruiken. Het vloerkleed blijft netjes op zijn plaats liggen en schuift niet.

Vragen?

Zijn er vragen ontstaan over het onderhouden van je raamdecoratie, neem dan contact met ons op. Onze experts staan je graag te woord.

Di t/m vrij 9.00 - 17.00
Zaterdag 10.00 - 17.00

Plan je route