Inspiratie

Hoe kies je het vloerkleed dat bij je past

Een vloerkleed brengt sfeer en warmte in huis. Het is functioneel en dient tegelijkertijd als eye-catcher voor je interieur. Een tapijt is ook van invloed op de akoestiek in je woning. Je kamers klinken met een kleed op de vloer gelijk een stuk minder hol. Ook is een vloerkleed een echte verbinder. Zet maar eens een bank een kast en een salontafel in je woonkamer, losse items, wanneer je een kleed neerlegt heb je ineens één geheel. Redenen genoeg dus om je interieur te upgraden met een vloerkleed.

Vloerkleden zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten, dessins en kwaliteitssegmenten. Maar hoe maak je nu een afgewogen keus uit dat enorme spectrum?

Soorten, materiaal, vormen en dessins

Eerst een overzicht van de soorten vloerkleden.
Je hebt:

Qua materiaal heb je de keus uit:

wol, synthetische garens, katoen, bamboe, juten/sisal

Daarnaast kun je kiezen uit uiteenlopende vormen:

Rechthoekige, rond vierkant en organische vormen

Er zijn ook verschillende dessins vloerkleden:

effen, gemeleerd, vintage/patchwork, a-symmetrische patroon, symmetrisch patroon, abstract, geruit, gestreept, zelf ontworpen

We snappen dat het je nu duizelt.
Daarom bespreken we hier wat zaken die je keuze voor het ideale vloerkleed vergemakkelijken.

Zorgvuldig onderhoud en kwaliteit vloerkleed verlengen de levensduur

Om te komen tot een weloverwogen keuze is het raadzaam na te denken over zaken als onderhoud en reinigen van het tapijt. De vraag wat te kiezen als je huisdieren hebt rondlopen kan ook bepalend zijn.

Als je het vloerkleed goed onderhoudt, geniet je er langer van. Stofzuigen en regelmatig uitkloppen verlengen de levensduur. Stofzuigen doe je minimaal 1x per week met een gladde stofzuigermond. Een gloednieuw vloerkleed verliest in het begin losliggende vezels en kunnen hierdoor pluizen afgeven. Hoe hoger de pool hoe meer pluis. Trek pluizen nooit zomaar uit het vloerkleed. Je kunt  schade aanrichten.

Met een onderkleed voorkom je slijtage en uitloop van het kleed. Bedenk dat je met een vloerkleed geen asfalt maar een stuk textiel in huis haalt. Schoenen zorgen voor slijtage, zeker als ze zijn voorzien van rubberen zolen. Roteer daarom je vloerkleed regelmatig en draag geen schoenen op je kleed. Je voorkomt er slijtageplekken mee.

Vloerkleden en huisdieren

We krijgen vaak de vraag voorgelegd of vloerkleden huisdier geschikt zijn? Dat is helemaal afhankelijk van de kwaliteit van het kleed en de manier waarop je het onderhoudt. Honden en katten creëren hun favoriete plek op een vloerkleed. Zoals gezegd regelmatig stofzuigen, uitkloppen en roteren, verlengen de levensduur. Of schaf een apart kleedje voor de hond en/of kat aan.

Wat te doen met een vlek in je vloerkleed

Een vlek in je vloerkleed? Wacht niet met verwijderen. Schep vaste bestanddelen met een lepel op. Dep het vocht direct weg met een badstof handdoek of keukenpapier. Vervolgens ga je de vlek te lijf.

Een vloerkleden moet je beleven

Om de juiste keuze te maken doe je er goed aan het vloerkleed te beleven. Bezoek daarvoor het HW Huis & Wonen Experience Center in Gorinchem. Op de eerste etage van onze showroom hebben we 150m2 stalen en voorraad kleden die je kunt bekijken. De stalen kun je meenemen naar huis en bekijken bij je inrichting en verlichting. Beoordeel zowel bij dag- als bij kunstlicht. Je kunt je ook via onze webshop eerst thuis oriënteren.